‘Leven scheppen, leven vernietigen’

Persbericht Museum Bommel van Dam

‘Leven scheppen, leven vernietigen’, dat is waar het in het gehele oeuvre van Frank van Hemert om draait. De internationale expositie BIRTH COPULATION DEATH richt zich voor het eerst uitsluitend op de ontwikkeling in het werk op papier van Van Hemert. In wisselende samenstelling tonen vier geselecteerde musea zijn fascinerende oeuvre waarin hij de onvermijdelijkheid van het menselijk gedrag en het menselijk bestaan beschrijft. De presentatie in Venlo is de eerste in dit internationaal tentoonstellingsproject en te zien vanaf 7 december 2007 t/m 24 februari 2008.

Het werk van Frank van Hemert (Kerkrade, 1956) is wars van schoonheidsidealen, esthetiek of decoratieve bedoelingen. Diepste menselijke emoties en belevingen liggen eraan ten grondslag. Van Hemert schuwt het niet op gedreven en passionele wijze gevoelige thema’s aan te snijden. Hij weet in expressieve zin de kijker persoonlijk diep te raken. De veelzijdigheid van zijn oeuvre spreekt uit veelomvattende series van werken over grote vraagstukken van het leven: de dood, kwelling en afzondering, erotische beleving en het hoe en waarom van de eigen identiteit. De tentoonstelling in Museum van Bommel van Dam zal tot boeiende en emotionele confrontaties tussen de kunstenaar en het publiek leiden.

Papier is voor Frank van Hemert bij uitstek het medium waarin zijn expressiviteit het meest direct tot uitdrukking komt. Dat werken op papier gaat verder dan het tekenen met potlood op papier . Hij gebruikt uiteenlopende materialen zoals verf, hout, textiel, ijzerdraad, veren en keramiek en brengt hiermee zijn tekeningen tot leven. In zijn werk op papier legt hij de dwarsverbanden door zijn gehele oeuvre vast. Zo zijn de afgelopen jaren reeksen ontstaan als: Laatste slaapkamer, over de dood van geliefden; Secret Survivors, over zelfbeschadiging en overleven; Initiatie, over afzondering en terugkeer; Face to Face, over confrontaties; You/Me, over identiteit; Flowers of Romance, over erotische confrontatie; Und die Frauen warten, over dood en hoop en La Petite Mort, over orgasme. Het resultaat zijn monumentale bladen en samengestelde werken die tot levensgrote wandvullende presentaties worden.

Internationale samenwerking
BIRTH COPULATION DEATH is een internationaal tentoonstellingsproject dat van 2007 tot 2009 plaatsvindt in vier geselecteerde musea. In wisselende samenstelling vinden achtereenvolgens tentoonstellingen plaats in Museum van Bommel van Dam, Venlo (NL), Teylers Museum, Haarlem (NL), Siegerland Museum, Siegen (D) en het Gustav-Lübcke-Museum, Hamm (D). Het project wordt begeleid door een fraaie fullcolour publicatie die in Venlo gepresenteerd wordt. Deze publicatie richt zich voor het eerst specifiek op de ontwikkeling in het werk op papier, het medium waarmee Van Hemert zo wonderbaarlijk goed en veelzijdig uit de voeten kan.